Kuća kralja Petra Prvog
Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40

Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena 1896. godine, na 88 ari placa, kao vinogradska kuća – letnjikovac na Senjaku, bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića. Projektovana u neorenesansnom stilu, sa elementima baroka, predstavljala je tipičan primer vile u vinogradima onog doba.
Kada se Kralj Petar Prvi Karađorđević, nakon pet godina, vratio iz Prvog svetskog rata, 1919. godine, tražena je kuća u mirnom kraju Beograda u kojoj bi kralj živeo. Odabrana je kuća trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je Kralj Petar Prvi proveo poslednje dve godine života. U kuću na Senjaku, Kralj Petar Prvi uselio se 24. septembra 1919. i u njoj je živeo do 16. avgusta 1921. godine. U ovoj kući Kralj Petar Prvi je preminuo.
Još 20-tih godina prošog veka pokrenuta je inicijativa da se Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar I Karađorđević, proglasi za Muzej kralja “Oslobodioca”. Sa tom namerom, kuća je od trgovca Pavlovića otkupljena 1924. godine i dodeljena Ministarstvu prosvete. Ministarstvo prosvete formiralo je Odbor muzeja, sa namerom da se kuća vrati u prvobitno stanje i otvori muzej. Potom je sledilo sređivanje fasade ograde oko imanja i podizanje kapije. Jedna od najlepših kapija u Beogradu napravljena je 1926. godine. Izrada kapije poverena je majstoru-preduzimaču Branku Filipoviću, 17. marta 1926. godine i odobreno je da se na kapiji podigne natpis “Muzej kralja Petra I Oslobodica”. Na natpisu su bile i godina rođenja 1844, godina kada je stupio na presto 1903. i godina smrti 1921. Slova su bila od bakra, pozlaćena, a forma je bila iz Miroslavljevog jevanđalja. Izrada slova poverena je građevinsko-limarskoj radionici Božidara Kosovića. Dvadesetih godina 20. veka poručivana je od Uroša Predića i Aleksandra Deroka izrada predmeta za muzej, međutim, sam muzej nikada nije otvoren. Nakon 1945. godine, sledi burna istorija kuće u ulici Vase Pelagića 40, a tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac koja ju je adaptirala, ona oživljava kao savremeni kulturni centar.
Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija, modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom. Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja.
Godine 2013, Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.
Vrt oko Kuće kralja Petra Prvog, zaštićen je kao okolina spomenika kulture, a u njemu se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, zaštićeno prirodno dobro. Dendometrijske karakteristike stabla magnolije: visina stabla: 9,77 m; obim stabla: 1,74 m; starost stabla oko 110 godina. Dendometrijske karakteristike stabla ginka: visina stabla: 20,23 m; obim stabla: 2,60 m; starost stabla oko 110 godina.
Svojim raznovrsnim sadržajima i atraktivnim položajem na padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda, okružena vrtom, Kuća kralja Petra Prvog predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda.

Kuća kralja Petra I

Adresa: Vase Pelagića 40, 11 000 Beograd

Telefon: +381 11 2652986

Mobilni: 064 861 6976

Email: office@kucakraljapetra.rs

Email: kucakraljapetra@gmail.com